Mobile app now taking 3-5 minutes to launch

#1

Ign 7.9.9, running on Windows Server 2016, Java 1.8.0_201
Our mobile apps had been running just fine - and they still do, except that lately you have to wait 3 to 5 MINUTES for them to launch after login!
Checking the log, I see it struggling

RectsB64 24Apr2019 10:56:38 Failure in mobiledata/rects.
ClientVM 24Apr2019 10:52:57 Client vm 3594775a-f0ff-3ea0-7f34-f444be0b8f93 closed: Session invalidated
…com.inductiveautomation.ignition.gateway 24Apr2019 10:44:19 Starting up client project monitor. project=Friona_MicroC_IM, uuid=427f7b54-675b-69f7-b357-4846b2523039, editCount=87, scope=4, version=Published
…com.inductiveautomation.ignition.gateway 24Apr2019 10:42:40 Starting up client project monitor. project=PSP_Dataview, uuid=5c009909-32b7-af35-0b59-7655e1e5f8c0, editCount=359, scope=4, version=Published
VMManager 24Apr2019 10:42:12 New client VM discovered. id=3594775a-f0ff-3ea0-7f34-f444be0b8f93
VMManager 24Apr2019 10:42:11 VMCreator starting 1 new client VM(s).
DataServlet 24Apr2019 10:42:08 Failure in mobiledata/resize
ClientVM 24Apr2019 10:36:54 Client vm 8dffb509-f35a-7a5c-d17e-e4f3b97a2b7d closed: Session timeout
…com.inductiveautomation.ignition.gateway 24Apr2019 10:26:35 Starting up client project monitor. project=Friona_MicroC_IM, uuid=427f7b54-675b-69f7-b357-4846b2523039, editCount=87, scope=4, version=Published

Any Ideas would be appreciated - We have not updated anything on the server (i.e. java) lately, so I’m at a loss as to why it has changed. It seems to affect all the mobile apps.

0 Likes

#2

Is this a windows host? Is it separated from the internet? If so, you can try disabling certificate revocation checks in the Java control panel.

0 Likes

#3

It is a Windows host - Server 2016 - but no it is not separated from the internet, in fact it is running on a Azure VM host. Should I still try disabling the checks?

0 Likes

#4

The java control panel went bye bye with Oracle Java. Didn’t it?

0 Likes

#5

Yes, there’s no Java Control Panel with the Gateway’s embedded Java on Ignition 8, but the user’s original question was about the mobile module, which only runs on 7.9, where there’s no embedded Java for the gateway.

0 Likes

#6

Since I uninstalled Oracle Java, I have no control panel I guess.
But according to Admora:
After talking with Kurt from technical support he told me what my issue was. There is an issue with the mobile module and the web browser module interacting with each other. There were two solutions that kurt offered me:

Uninstall the web browser module if we were not using it.
Run the “Ignition Gateway” service (services.msc) with an administrator account. You can right click the “Ignition Gateway” and click the log on tab and enter an adminstrator account. Then restart your service.
0 Likes