[Bug - 12824] NullPointerException: WindowInfo for window

I did just duplicated my 7.9.10 server for a upgrade to 8.0 test. Seemed to fail in the same matter. Only grey screen when launcing vision clients.

Console:
Exception in thread “AWT-EventQueue-0” java.lang.NullPointerException: WindowInfo for window com.inductiveautomation.vision/windows/PerfectChat was null.
at com.inductiveautomation.factorypmi.application.model.WindowCache.getWindowInfo(WindowCache.java:182)
at com.inductiveautomation.factorypmi.application.model.WindowCache.getWindowInfo(WindowCache.java:145)
at com.inductiveautomation.factorypmi.application.model.WindowCache.lambda$getStartupWindows$4(WindowCache.java:487)
at java.base/java.util.stream.ReferencePipeline$2$1.accept(Unknown Source)
at java.base/java.util.ArrayList$ArrayListSpliterator.forEachRemaining(Unknown Source)
at java.base/java.util.stream.AbstractPipeline.copyInto(Unknown Source)
at java.base/java.util.stream.AbstractPipeline.wrapAndCopyInto(Unknown Source)
at java.base/java.util.stream.ReduceOps$ReduceOp.evaluateSequential(Unknown Source)
at java.base/java.util.stream.AbstractPipeline.evaluate(Unknown Source)
at java.base/java.util.stream.ReferencePipeline.collect(Unknown Source)
at com.inductiveautomation.factorypmi.application.model.WindowCache.getStartupWindows(WindowCache.java:491)
at com.inductiveautomation.factorypmi.application.FPMIApp.startup(FPMIApp.java:496)
at com.inductiveautomation.factorypmi.application.runtime.ClientPanel.lambda$null$4(ClientPanel.java:663)
at java.desktop/java.awt.event.InvocationEvent.dispatch(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventQueue.dispatchEventImpl(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventQueue$4.run(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventQueue$4.run(Unknown Source)
at java.base/java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.base/java.security.ProtectionDomain$JavaSecurityAccessImpl.doIntersectionPrivilege(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventQueue.dispatchEvent(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventDispatchThread.pumpOneEventForFilters(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForFilter(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForHierarchy(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventDispatchThread.run(Unknown Source)

This issue was fixed recently, can you try with last night’s build?

Okay, thanks, must not be fixed or merged yet :confused:

I’ll check again tomorrow. :wink:

I tested it again with new version but get same result.

This issue was fixed in the build that was uploaded today (2/21). Please let us know if you continue to see this behavior after upgrading.

Hi,

I tested with the latest build, and I can say that I got better results. I can see our main start up window, but our navigation window is nowhere to find. 7.9.10 project restored.

Load on start up was not ticked. Simple fix.

Hello,

We have this same issue on a old project that can be loaded either in 7.6, 7.7 and 7.9 without issues. When trying to run it in 8 we receive the following error

09:39:35.398 [Thread-0] INFO com.inductiveautomation.ignition.client.gateway_interface.GatewayConnectionManager - Updated login state. Logged in? true, Username: admin, Roles: [Administrator], Security Zones: null
09:39:35.450 [ClientExecEngine-1] INFO tags.subscriptions - Changing connected quality to ‘Good’
09:39:35.450 [Thread-4] INFO tags.manager.gwinterface - Tag poll rate changed to 250 ms
09:39:37.116 [Thread-4] INFO com.inductiveautomation.reporting.client.ReportingClientHook - Starting up Reporting Module. Mode: Activated
09:39:37.162 [Thread-4] INFO com.ipg.sentinel.client.hooks.IPGClientHook - IPGClientHook: adding BACKSTAFF to ScriptManager in Client Hook
09:39:37.192 [Thread-4] INFO com.ipg.sentinel.client.hooks.IPGClientHook - IPGClientHook: BACKSTAFF added to ScriptManager in Client Hook
09:39:38.006 [AWT-EventQueue-0] INFO vision.App - Starting Up…
Exception in thread “AWT-EventQueue-0” java.lang.NullPointerException: WindowInfo for window com.inductiveautomation.vision/windows/Header was null.
at com.inductiveautomation.factorypmi.application.model.WindowCache.getWindowInfo(WindowCache.java:183)
at com.inductiveautomation.factorypmi.application.model.WindowCache.getWindowInfo(WindowCache.java:145)
at com.inductiveautomation.factorypmi.application.model.WindowCache.lambda$getStartupWindows$4(WindowCache.java:488)
at java.base/java.util.stream.ReferencePipeline$2$1.accept(Unknown Source)
at java.base/java.util.ArrayList$ArrayListSpliterator.forEachRemaining(Unknown Source)
at java.base/java.util.stream.AbstractPipeline.copyInto(Unknown Source)
at java.base/java.util.stream.AbstractPipeline.wrapAndCopyInto(Unknown Source)
at java.base/java.util.stream.ReduceOps$ReduceOp.evaluateSequential(Unknown Source)
at java.base/java.util.stream.AbstractPipeline.evaluate(Unknown Source)
at java.base/java.util.stream.ReferencePipeline.collect(Unknown Source)
at com.inductiveautomation.factorypmi.application.model.WindowCache.getStartupWindows(WindowCache.java:492)
at com.inductiveautomation.factorypmi.application.FPMIApp.startup(FPMIApp.java:496)
at com.inductiveautomation.factorypmi.application.runtime.ClientPanel.lambda$null$3(ClientPanel.java:681)
at java.desktop/java.awt.event.InvocationEvent.dispatch(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventQueue.dispatchEventImpl(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventQueue$4.run(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventQueue$4.run(Unknown Source)
at java.base/java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.base/java.security.ProtectionDomain$JavaSecurityAccessImpl.doIntersectionPrivilege(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventQueue.dispatchEvent(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventDispatchThread.pumpOneEventForFilters(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForFilter(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForHierarchy(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(Unknown Source)
at java.desktop/java.awt.EventDispatchThread.run(Unknown Source)

The mentioned window “Header” is marked as Open or Startup. One thing to mention is Header window is contained under the sctructure Vision\Windows\Header\Header (that is, there’s a parent folder named Header which contains also other window related to header). The rest of windows in the project are organized the same way, under folders, to allow a better organization for all the windows in the project and that hasn’t been a problem in previous versions of Ignition. Is that a problem in Ignition 8?

What build did you encounter this on?

8.0.0-beta0 (b2019020602)

Could you please try a newer build? This looks similar to a different issue we fixed over the weekend.
If you have a Gateway backup from before this occurred, please upgrade and then restore from backup.

Ok. Current download link for version “8.0.0-Nightly” in page https://inductiveautomation.com/downloads/ignition-8-beta is OK?

Yes. Going forward, you’ll want to stick close to the most recent build; we’re introducing fixes and new features at a pace that make a month-old build almost impossible to validate against. In your case, this thread claims that a fix has already been put in place:

So I want to say you should be fine.

Will upgrade and it should be fine afterwards then, many thanks!

1 Like